Kurv

Hvad er BDSM?

Hvad er BDSM?

Når man hører om begrebet BDSM, så danner man sig lynhurtigt nogle billeder i hovedet helt automatisk. Nogle tænker swingerklubber, fetish, lak, læder og en kæmpe pisk. Andre tænker at det er vold, smerte og har slet ikke noget med sex at gøre overhoved. Hvad er BDSM og hvad er det, der er så fedt ved det?

Hvad står BDSM for?

BDSM er et akronym. Det betyder at ordet dannes af flere ord. BDSM står for: Bondage, Disciplin, Dominans, Submission, Sadomasochisme og Masochisme. Vi forstår godt, hvis du tænkte at BDSM "kun" er dannet af fire ord da der er 4 bogstaver i BDSM - men der er reelt seks. Få den dybere forklaring længere nede på siden.

Hvad er BDSM? Fortalt på video

Er du ikke en læsehest, så har Pernille lavet en video hvor hun forklarer det.

Er du visuel, vil du få gavn af indholdet længere nede på siden, hvor en oversigt over bogstaverne "BDSM" også er beskrevet.

BDSM er som at handle frugt og grøntsager

Det lyder måske lidt mærkeligt, men for at give dig en forståelse af BDSM - kommer vi her med et eksempel, som de fleste af os kender til.

BDSM er som frugt og grønt-afdelingen i dit supermarked. Der er en masse forskellige grøntsager og frugter, som du frit kan vælge imellem. Kan du ikke lide tomater og auberginer, så tager du selvfølgelig ikke dem - I stedet for, så tager du det, som du godt kan li - måske jordbær og agurker.

På samme måde er det med BDSM. Du får et væld af muligheder, som du frit kan vælge imellem. Du behøver altså ikke, tage HELE frugt og grønt-afdelingen med hjem - og på samme måde gælder det med BDSM. Nogle kan lide at blive bundet med reb - andre kan ikke. Man kan frit vælge, fra den hylde der tiltaler en og ens "smagsløg", så at sige. BDSM rummer mindst ligeså mange valgmuligheder, som frugt og grønt-afdelingen gør - og det er nøjagtigt samme princip.

Selvom man kun valgte at tage icebergsalat og æbler med hjem, så har du stadig handlet i "frugt og grønt-afdelingen". Det vil sige, at selvom du måske kun kan plukke et par "uskyldige" ting ud, så er det stadig BDSM.

Vidste du:  Har du prøvet at få et blindfold på under sex - så har du faktisk dyrket BDSM 😉

BDSM er hvad man gør det til

Det sorte univers, som det også kaldes, er kæmpe stort. Man tænder nødvendigvis ikke på alt hvad BDSM indebærer, men plukker ting ud, som man lyster. Du behøver nemlig ikke være "tændt på det hele", for at være til BDSM. Det er også langt fra de fleste, der er til hele viften.

Her er hvad BDSM betyder:

bdsm

BD = Bondage og disciplin.

Bondage er at fiksere, binde fast og fastholde. Man kan fiksere sin partner på utallige måder med bondage og fikseringsudstyr, eksempelvis med reb, håndjern, slips, bure, eller diverse spredere - mulighederne er MANGE, det er kun fantasien der sætter grænsen.

Disciplin er at modtage eller at give ordrer. Det kan også være en opdragende del af legen. Disciplin indgår i rigtig mange lege i forbindelse med BDSM, og har rigtig mange niveauer og grader. Det kommer mest til udtryk i rollespil, opdragelse af sin partner, D/s-forhold eller er til slavehold.

DS = Dominans og submission.

Dominans er at dominere eller at bestemme over seancen eller den submissive. Der bruges både fysisk og psykisk dominans alt afhængig af hvad der skal til for at den dominante bliver tilfreds og behages (i legen). I den fysiske dominans bruges fysikken og styrken, mens den psykiske dominans kan bestå af tale, tone, selvsikkerhed og ordvalg. Læs også vores indlæg om at blive en god Dominant.

Submission er at have viljen og ønsket om, at underkaste sig og behage den Dominante. Den submissive vælger selv og har i den grad magten til at sige "hertil og ikke længere". Er du nysgerrig på hvordan man er en god submissiv, så har vi også lavet flere indlæg om det.

SM = Sadisme og masochisme.

Sadisme eller en sadist er en person, som nyder at se andre lide, blive ydmyget eller at opleve smerte. Det kan være igennem smerte, ydmygelse eller fornægtelse af diverse ting. Det er et "turn on" for en sadist at give smæk, påføre smerte og lidelse

Masochisme eller at være masochist, er at få nydelse igennem smerte eller lidelse. En masochist tænder som regel på smertelege og bruger smerten til at blive mere ophidset/tændt. Er man masochist, kan man også opnå det der hedder subspace. De lykkestoffer og endorfiner, der udskilles i forbindelse med en seance, kan gøre en masochist helt euforisk og i en lykkelig tilstand = at komme i subspace.

Subspace er dog ikke kun for masochister 😉

"Jamen, jeg er ikke til smerte"

... og det er du ikke alene om! Det behøver ikke at gøre ondt - og det skal slet ikke gøre ondt, hvis du ikke kan li' det. Punktum! Der er rigtig mange erfarne udøvere, som heller ikke tænder på smerte.

Mange har den opfattelse at BDSM og smerte hænger sammen. Det er hyppigt brugt, ja - men slet ikke nødvendigt. Derudover er der også en kæmpe forskel på de forskellige værktøjer man vælger at bruge. Nogle værktøjer, piske og forskelligt BDSM udstyr appellerer til de mere hardcore udøvere, mens andre er til de mere milde virkemidler.

Er du nybegynder - så anbefaler vi dig at læse vores indlæg for BDSM til nybegyndere, efter du er færdig med indlægget her. Eller få noget inspiration til hvilken pisk du skal vælge.

Sensation Play...

... er også en del af BDSM. Sensation play er også en del af "frugt og grønt-afdelingen" og omhandler for eksempel fjer, der blidt kærtegner huden. Det kunne også være en intim massage med lun massageolie, eller en kold isterning der blev sat i spil. Sensation play er at lege med sanserne - det kan gøres utrolig mildt, men også i en langt mere hardcore udgave.

Sensation play bruges utrolig ofte i forbindelse med forspil og kan udføres i mange variationer. Det er en rigtig god og rolig start for par, der ønsker at kaste sig forsigtigt ud i BDSM.

I sensation play, har sanserne fokus og her er blindfolds, fjer, pinwheels, massage og temperaturer i spil.

Verbal kommunikation og Mindfuck

Et andet eksempel med dominans kan være talegaverne. Kan du tale trusserne af din kvinde (eller mand, for den sags skyld) - så er du godt på vej. Dominans betyder jo, at du dominerer andre - du er dem overlegen. Du kan bruge din stemme og pirre din partners fantasi og give frække ordre - helt uden at bruge en eneste pisk eller at binde din udkårende op. Ros din partner, hvis hun gør det godt. Fortæl hende hvad du ønsker og hvornår du ønsker det - det skal være gjort på din måde - det er jo dig der bestemmer 😉

Mindfucking er det nysgerrige, det ukendte og den der forventningsfulde følelse af "hvad sker der nu"? "Hvad har han tænkt sig"? Men samtidig kan mindfucking også give den Dominante en kæmpe magt. Det er det psykiske spil der ofte er at finde, i mange BDSM-lege eller frække opgaver. At blive rigtig dygtig, kræver tid, selvkontrol og selvtillid. Men det er et KÆMPE turn on for mange.

BDSM er mange ting, men det er bestemt IKKE...

... et overgreb, voldtægt, misbrug eller kvindeundertrykkende. Er BDSM gjort rigtigt, så handler det om erotik, kommunikation, tillid, tryghed, leg, respekt og kærlighed. Det vil vi vove og påstå, er det stik modsatte af et overgreb! BDSM er en erotisk leg, hvori alle er enige og indforståede med hvad der kommer til at ske - og de har lyst til det!

BDSM har sit helt eget mantra: SSC - det står for Safe, Sane og Consensual. Grundlæggende betyder mantraet:

- At du skal lege sikkert

- At du er klar i hovedet og i balance

- At alle parter, er nået til enighed om hvad der skal ske (kender til fantasier, lyster og grænser)

Er reglerne for Safe, Sane og Consensual ikke overholdt - er det ikke korrekt BDSM og der kan komme skader, både af fysisk og psykisk art.

Hvem tænder på BDSM?

Det er helt almindelige mennesker, der leger i denne verden. Faktisk siges det, at over 20% af verdens befolkning har BDSM-fantasier og flere og flere mennesker ønsker at eksperimentere.

Det er helt almindelige mennesker - "Hr. og Fru. Hakkebøf", der har helt almindelige jobs til hverdag. Det er en myte og en fordom, at man er et "skadet" menneske, for at være tændt på BDSM. Der er en masse forestillinger, antagelser og formodninger omkring folk der dyrker BDSM, men mest af alt bunder det sig nok i uvidenhed og at emnet er tabuiseret.

Der sker rigtig mange ting i hjernen under BDSM og mange gode "stoffer" bliver sendt ud. BDSM er leg, nysgerrighed, tillid og respekt og er et fantastisk element at lege med.

Læs også gerne dette indlæg fra Videnskab.dk "Dyrkere af dominans-sex har det bedre end andre", hvis du er interesseret på forskning om BDSM.

hvad er bdsm?