Vi gi'r altid GRATIS fragt

 

Kurv

Hvad sker der i hjernen under BDSM?

Hvorfor kan man få en lykkerus af BDSM?

For dem der ikke har prøvet BDSM, kan det virke ufatteligt at man frivilligt "lægger røv til" smæk, lader sig fiksere eller endda nyder smerte. Og ja - alt andet lige - kan det da virke mærkeligt. Men hvad sker der i hjernen under BDSM? - og hvorfor kan vi lide det? - og er der en naturlig forklaring?

Naturlige lykkestoffer

Naturen har givet os som mennesker, nogle rigtig gode redskaber i form af biokemi og hormoner. De findes naturligt i kroppen, og nogle gange bliver der "pumpet" ekstra ind i systemet i givne situationer.

Faktisk er det ikke en nyhed - og mennesker er skabt med disse ting for at overleve - helt fra den gang hvor "ruder konge var knægt". Den gang var de nok bare ikke bevidste om at det skete.

Hormonerne og kemien, hjalp os til at overleve i skoven da vi var jægere og levede i små samfund, hvor vi skulle kæmpe for at overleve - hver eneste dag.

hvad sker der i hjernen under BDSM

De 4 dominerende og naturlige stoffer, der giver lykke

De 4 dominerende og naturlige stoffer, der giver lykke

Naturen har blandt andet skabt de 4 dominerende "lykkestoffer", der suser rundt i kroppen på os. Dem har naturen skabt for, at sikre vores overlevelse og dem "udnytter" vi, når vi (blandt andet) leger med BDSM - mere eller mindre ubevidst.

De 4 stoffer hedder:

Endofiner

Endorfiner er skabt til at maskere smerte. De er naturens egen smertestillende. Det er blandt andet derfor at mange BDSM-udøvere og mashochister nyder smerte og ikke føler synderlig smerte. Vi kan presse os selv og endda udstå smerte ved hjælp fra endorfiner. Det er lidt som begrebet "Runners High", som nogle sportsudøvere/løbere får, når de presser sig selv. De maser derudaf, men de har det fantastisk imens og i tiden lige efter. Når de er "faldet ned", kan de have ondt i kroppen på grund af anstrengelse - men der er niveauet af endorfiner også faldet igen.

Det samme ser vi med BDSM. Er man godt i gang, så føles de smæk vi eksempelvis får, ikke nær så hårde og vi får en positiv oplevelse selvom vi modtager smerte - men det er ganske naturligt. Endorfinerne giver også udholdenhed til at fortsætte, fordi det føles godt. Det er blandt andet derfor vi forsætter selvom vi pruster, stønner, sveder og musklerne syrer. (Det ville føles langt hårdere, hvis ikke der var endorfiner i blodet).

Endofinerne reducerer også mange af de negative stoffer der kan give stress og depression - blandt andet stoffet kortisol.

Det er dog ikke alene endorfinerne, der giver en positiv BDSM-oplevelse. Det er en kombination af flere.

Dopamin

Dopamin er det stof der giver os "Yes-følelsen". Det giver os motivation til at opnå det vi gerne vil opnå. Og når vi så endelig når målet, (eller en drøm /fantasi vi har haft længe) - så giver det os et boost af dopamin. Vi ELSKER den følelse! Det er en af de fedeste følelser i verden!

En af de grunde til, at sex er så godt - er på grund af dopamin. Under en orgasme, frigives der enormt meget dopamin - og følelsen er SÅ fantastisk! (Det er ikke så underligt, at vi mennesker elsker sex, vel?)

Dopamin motiverer os til at fortsætte vores mål og jo tættere på vi kommer - jo mere dopamin får vi. Det er det stof, der får os til at "arbejde for det", knokle og planlægge - fordi det føles godt og vi elsker den følelse, når vi kan se "lyset for enden af tunnelen" eller får belønningen til sidst. Det er uanset om det er på arbejdet eller i privaten.

Du opnår det blandt andet, når du har scoret i byen, får en bonus på arbejdet for en god indsats, får en orgasme, tjekker din "to-do-liste" af, køber nye ting (nyt BDSM udstyr for eksempel) og scorer et mål til håndbold.

Dopamin kan dog være utrolig farligt, fordi det skaber følelsen af "mere vil have mere". Det er dopamin der kan gøre os til ludomaner, sexafhængige, alkoholikere, arbejdsnarkomaner og skaber afhængighed.

Serotonin

Serotonin giver os følelsen af lykke, stolthed, status og anderkendelse hos andre. Det forstærker forholdet mellem mennesker og den tætte relation. Det kan eksempelvis være, når kæresten har opnået en bestemt ting, eller har fået succes med noget - så bliver hun stolt. Men du som kæreste eller partner bliver også stolt af hende.

Bruger I eksempelvis halsbånd i jeres BDSM relation, kan det give stolthed at bære og vise frem. Det kan også være, at der er en grænse, der er blevet rykket i jeres forhold eller leg - det giver også en dejlig følelse og stolthed. Sætningen: "Jeg kunne ikke have gjort det uden dig" - er følelsen af serotonin. Vi som mennesker, ønsker at gøre vores kære stolte - det lægger naturligt i os.

Serotonin var meget nyttig den gang vi levede i små samfund. Det gav os følelsen af stolthed og vi fik anderkendelse fra det lille samfund vi boede i, når vi havde slæbt en stort bytte med hjem. Det kunne også give os en bedre rang og gøre vores alfa (eller i denne forbindelse - vores Herre) stolt.

Oxytocin

Oxitocin er kærlighedshormonet og absolut det mest fantastiske. Oxitocin er blandt andet: forelskelse, tillid, kærlighed, empati, sikkerhed og venskab. Det udløses i kroppen når vi blandt andet krammer, kysser, har sex, fysisk kontakt og er i samme rum med de mennesker vi elsker, holder af og kender. Det kan endda udløses via en SMS, en besked eller et smil. Fysisk kontakt er en kæmpe booster til oxytocin, og derfor har det større effekt hvis man taler sammen, i stedet for at sende en mail eller besked.

Det kan også udløses via gavmildhed. Hvis vi hjælper hinanden uden at forvente at få noget igen. Det kan være at hjælpe en ven med en flytning, gøre små ting i hverdagen for hinanden eller din partner har planlagt en hel aften - kun med dig i fokus. Gavmildhed "smitter", og giver også dig lyst til, at gøre noget godt igen.  At hjælpe økonomisk har ikke den samme effekt. Man skal som menneske, have brugt tid og energi på at hjælpe - ikke penge.

Oxitocin giver os en følelse af at være elsket, accepteret og beskyttet.

Der er mange andre fantastiske ting ved oxitocin - blandt andet:

- Det reducerer risikoen for at blive afhængig af noget

- Det gør dig mere rolig

- Booster immunsystemet

- Du lever længere

- Bedre indlæring

- Mere kreativ

- Bedre til at løse problemer

Konklussion

Vores biologi hjælper os også inden for BDSM. Dog skal det lige siges, at fetisher, fantasier og hvad man ellers tænder på, nok mere er en personlighed-ting og ikke noget vi alle er født med. Vi er trods alt alle forskellige - og heldigvis for det.

Sende frække beskeder til hinanden, gøre små ting for hinanden, udøve fantasier og flytte grænser, er alt sammen noget vi kan få en positiv oplevelse ud af - helt naturligt! Kroppens kemi, hormoner og stoffer hjælper os til at holde sammen. Moder natur har simpelthen lavet et naturligt belønningssystem til os. (Det er sgu da en smart opfindelse 🙂 )  

Og lad os endelig ikke glemme "sub-space". Dette belønningssystem, har givet os muligheden for at komme i "sub-space" (en trance-lignende tilstand af absolut tilfredshed og lykke). Det er også på grund af vores naturlige lykkestoffer, at aftercare er så vigtigt.

Dette "belønningssystem" gør os mere glade, sundere, vi levere længere og vi bliver bedre til at løse de problemstillinger vi står over for. (Absolut et fortjent 12-tal, hvis du spørger os).

Hvad er BDSM for dig?

Når BDSM-udøvere bliver spurgt: "Hvad er BDSM for dig"? - så er det tit begreber som kærlighed og tillid, der bliver brugt i beskrivelsen. For det er hvad BDSM giver dem. At nyde hinanden på en legende måde hvor begge føler sig elsket, accepteret og anderkendt. BDSM er IKKE egoistisk, nedladende og ubehageligt. (I så fald - så bliver det gjort helt forkert).

Indlægget har måske hjulpet dig til at blive klogere på hvorfor det er muligt at nyde BDSM - rent biologisk. Moder naturs store "plan" for hendes belønningssystem er, at gøre os bedre - sammen! Vi var skabt til at overleve i flok og hun "belønner" os, når vi gør det godt. Det er selvfølgelig de samme stoffer og hormomer der suser rundt i kroppen på ikke BDSM-udøvere. Men fordi man i BDSM er utrolig tætte, kommunikerer meget, respekterer hinanden og nyder hinanden - så giver det en positiv oplevelse og vi får lyst til at gøre det igen. De naturlige stoffer der bliver frigivet, hjælper os på rette vej.

Så med fare for at lyde totalt nørdet, så giver vi lige moder natur et "high five" og råber: "Biologi ROCKS"! 🙂