Kurv

Titler og navne i BDSM

Måske har du også undret dig over de forskellige titler og navne i BDSM? Der er så ufattelig mange og nye kommer til, hele tiden. 

Som du måske allerede ved, så er BDSM et vidt og bredt begreb og derfor så bruges diverse titler og navne også forskelligt - og det har man faktisk ret til 🙂 BDSM er hvad DU gør det til, så derfor er din egen definition ganske fin. Er du i tvivl om hvad BDSM står for og hvad det egentlig er, så læs mere i indlægget: "Hvad er BDSM"? 

Hvis du er helt ny og gerne vil have dig en rettesnor og vide hvad termerne betyder, så kig med her. Herunder har vi listet de gængse titler og navne i BDSM, som ofte bruges, samt en kort beskrivelse (ifølge os). Længere nede på siden, har du også muligheden for at teste dig selv i den internationale BDSM-test. Vi har også beskrevet nogle af termerne for dig.

Men først... 

Vil vi lige forklare nogle af de mest gængse termer, som du helt sikkert er stødt på før.

De Dominerende roller:

 • Dominant - er personen der bestemmer, kontrollerer og er den styrende part. Andre ord for en Dominant kan være Dom, Domme eller Sir. Hvis den Dominante er en kvinde, bruges ofte Domina, Dominatrix, Lady eller den engelske version Mistress.
 • Femdom - er en mere hardcore kvindelig Dominant. Ofte bruger hun ydmygelse, smerte, tvang, pegging og bondage. Titler som Dominatrix og Mistress, kan også indgå herunder.
 • Herre - er en titel du ikke kan give dig selv. Denne titel opnås, hvis du ejer din partner eller elsker. Personen eller personerne der titulerer dig for Herre, er ofte selv slave eller slavinde og er indgået i aftalen, på egen fri vilje og lyst. Mange finder på deres eget kaldenavn de ønsker at blive kaldt af deres slaver. Det engelske ord Master, bruges også.
 • Frøken - er en titel der bruges om en kvindelig Herre. Hun kan også tituleres for Herskerinde eller Miss (Mistress). Kaldenavne er også brugt under denne titel og ofte er det hende der bestemmer hvad hendes slaver skal titulere hende med.
 • Top - er den der styrer seancen eller legen. Toppen er dermed en definition på en nuværende styrende handling.

De submissive roller:

 • submissiv - er en person der ønsker at underkaste sig en Dominant partner. En submissiv overlader kontrollen og viljen frivilligt og ønsker at behage sin Dominante. En submissiv kan også omtales for en sub.
 • slave eller slavinde - overlader totalt kontrollen og måske langt flere aspekter i vedkommendes liv, end hvad en submissiv ville gøre. En slave eller slavinde styres af Herren. Det er vidt forskelligt fra forhold til forhold, hvor strenge reglerne er. Nogle bruger kun titlerne under leg, mens andre laver en kontrakt og lever sådan 24/7.
 • tøs - at være en tøs er et vidt begreb og der findes mange opfattelser af titlen. En tøs i vores optik, er en submissiv kvinde, der er lidt rap i replikken, udfordrer, måske ikke adlyder og svarer igen på en god måde. I stedet for at bruge ordet tøs, bruges den engelske version brat også.
 • bund - en bund er modtageren eller den underdanige i en seance eller legen. Bunden styres af Toppen. Når man taler om Top og bund, så er det et begreb man bruger i "nuet" - det vil sige, at det er netop den seance der udspiller sig LIGE NU eller inden for meget kort tid.

Andre titler og navne i BDSM

 • Kinkster - at være en kinkster betyder at du er til det lidt mere "kinky stuff". Du er mere eksperimenterende og har nogle seksuelle præferencer, der er frække end "normalen".
 • Switch - Hvis du er switch, så nyder du både at være Dominant og submissiv.
 • Rigger - at være en rigger, kræver ofte stor erfaring med reb-bondage. En rigger, er den person der binder og fikserer. Titlen bruges primært om professionelle, eksperter og performere.
 • Bunny - er den person der bliver bundet/fikseret af en rigger, under en bondageseance.
 • Mentor - En Mentor er som regel en Herre, der oplærer andre Dominante. Det kan også være en kvindelig Mentor af samme titel.

Lidt begynder-inspiration:

Generelt om titler og navne

Hvis du spørger 10 forskellige BDSM-udøvere omkring de ovenstående titler og navne - så vil du sikkert også få 10 forskellige svar. BDSM er meget subjektiv og alle udøvere har hver deres beskrivelse, og det samme gælder titlerne.

Måske har du bemærket, at de dominerende roller har et STORT forbogstav. Dette bliver gjort for at fremme dominansen og vise, at den rolle altså er over den submissive. Det vil også gøre det lettere for dig, når du i fremtiden støder på forkortelser som et D/s-forhold (Dominant/submissiv).

For at danne dig dit eget indtryk af hvad titlerne betyder, så tal med andre BDSM'ere og få deres forståelse af, hvad titlen og navnet betyder. På den måde kan du danne dig din egen mening og forståelse. Vi er dog ret overbevist om, at med vores lille oversigt over de gængse titler og navne i BDSM - går du ikke helt galt i byen 🙂 Er du i tvivl om hvad BDSM står for? Måske er du først lige startet på at undersøge emnet - så få et overblik her.

Det er ikke velset at kalde andre "tøs" eller "sub", uden de er under dig. En Dominant er en gentleman og behandler andre med respekt og bruger ikke titlerne før han reelt set har fået lov og det er accepteret, af den anden part. Nogle submissive finder det nedværdigende, hvis en fremmed henvender sig og straks kalder pigen for "tøs" eller "sub". Det kan godt være hun er underdanig, men hun er ikke DIG underdanig - i hvert fald ikke endnu 🙂

Test dig selv

Kender du ikke din rolle i BDSM-verdenen, så skulle du tage at prøve en test af. Disse tests kan også sagtens bruges, hvis du kender din overordnede rolle og bare er nysgerrig. Vær forberedt på, at begge tests tager tid at gennemgå og begge er på engelsk.

Den nyeste test på nettet, er testen fra Sexual Alpha. Den er også klart den mest informative (og langt bedre end den mest velkendte test, som vi også henviser til nedenfor). Den vil give dig en meget detaljeret oversigt og beskrivelse af dine kinks. Den giver endda gode råd og rigtig mange andre gode beskrivelser.

Har du allerede set nogle ord i vores test-eksempel, som du ikke helt forstår - så bare rolig - vi har beskrevet dem nederst på siden.

Den klassiske BDSM-test, som har været på nettet i flere år kan findes her på bdsmtest.org og er kun på engelsk. Du kan vælge at tage den fulde test, (som giver dig en oversigt, som minder om billedet ved siden af), eller du kan vælge at tage testen som Dominant eller submissiv. Vælger du den sidstnævnte mulighed, så får du naturligvis kun spørgsmål som er i enten den dominante eller submissives kategori.

Testen giver en rigtig godt overblik og ting at tænke på. Måske har du en hemmelig "Pet"-rolle gemt i dig 🙂

Testresultat fra bdsmtest.org - eksempel

Beskrivelser

De mest almindelige titler, har vi nævnt i de foregående afsnit. I denne test, er der sikkert et par ord, som du ikke aner hvad der betyder - dem beskriver vi her:

Primal

Primal play, handler om at slippe de dyriske instinkter løs. Ofte bliver der talt om at være "Hunter/Predator" eller "Prey" - altså jægeren/rovdyr og byttedyr. Forestil dig løverne i parringsæsonen, hvordan der bides i nakken, knurres, rives, snuses og bruges muskelkraft. Når der jages, bruges der intense øjne, snedighed, styrke og muskler der holder byttedyret nede.

Som "Hunter", ønsker du at din partner ikke lader sig overgive med det samme. Du tænder på kampen, impulserne og det dyriske. Som "Prey", kan du godt lide at kæmpe og blive overmandet af en stærk og dyrisk mand. Primal play og Pet play, er ikke det samme, selvom Primal play er ret udbredt i Pet play.

Degrader/Degradee

Tænder du på ydmygelse og nedværdigelse? Så er du enten en "Degrader" eller en "degradee". Er man en Degrader, så tænder man på at gøre det ved andre (den givende part). Tænder man på, at blive ydmyget og måske nedværdiget, så er du en Degradee (den modtagende part). Det kan være alt fra den måde man taler på, til hvordan man bliver behandlet og måske endda beordret til.

Daddy/Mommy

En Daddy eller en Mommy, er en Dominant rolle, men man besidder også rollen som omsorgs-giver. Man kan godt lide at opdrage sin Boy/Girl og være en mentor i sit forhold. Man bruger måske ikke helt så meget fysisk afstraffelse, men bruger mere psykologiske faktorer, såsom skammekrogen, stuearrest eller andet i den dur. Pædofili har intet med legen at gøre - man kan altså godt have denne rolle uden at være pædofil.

Experimentalist

En eksperimentalist ønsker at prøve alting mindst een gang. De er meget eventyrlystne og har mange fantasier, de ønsker at prøve. Hvis to eksperimentalister finder hinanden, så bliver det højst sandsynligt ikke kedeligt. Er en eksperimentalist i et helt almindeligt forhold, kan han godt komme til at kede sig.

Boy/Girl (Little)

En "Little" er en voksen, der har den barnlige og uskyldige opførsel, men er seksuelt nysgerrig. En Little (Boy/Girl), passer rigtig godt sammen med en Daddy eller Mommy, da de søger en omsorgsgiver, der næsten fungerer som en forældrerolle over for dem. Denne kink, må ikke forveksles med incest eller lignende.

Ageplayer

Er du en ageplayer, så bruger du gerne alder, som en del af din kink - specielt hvis det er en ekstrem aldersforskel. Du tænder altså på en given aldersforskel og ofte kan der bruges ble, sut, kravlegård eller lignende i legen.

Voyeur

Er du en "Voyeur" så tænder du på, at se andre mennesker have sex eller at se nøgenhed generelt. Dette kan variere alt afhængig af om de mennesker, der bliver kigget på - er klar over om man kigger eller ej.

Exhibitionist

Er du en ekshibitionist, så nyder du at folk kan se dig imens du har sex, eller vise din nøgne krop. En ekshibitionist passer ofte sammen med voyeurs.

Pet

Pet-play er et rollespil, hvor ejeren ("Owner") holder "Kæledyr", altså Pet(s). Her efterligner man kæledyrs opførsel og klæder sig ud. Ofte bruges der kæledyrsbure, masker, haler, foderskåle og andre lignende kæledyrs-ting. Man ser ofte mennesker påtage sig en kæledyrs-identitet som en kat, hund, pony eller lignende. Der behøves ikke være noget seksuelt i legen, men Primal play bruges ofte af Pet-play entusiaster.

Non-Monogamist

Er du en "Non-Monogamist", vil du nyde sex med flere mennesker - enten i dit parforhold eller i flere parforhold. Man er altså ikke af den opfattelse af, at sex udelukkende skal være med sin faste partner.

Vanilla

En vanilla, er et menneske helt uden kinks eller fetisher - altså en person der er til det helt almindelige samleje. Grunden til at man kalder det "vanilje", er fordi det er meget almindeligt og ikke den helt store erotiske oplevelse.